De vernieuwing van de N18 in de Achterhoek was nog niet doorgedrongen tot mijn navigatie-apparatuur. Dus de weg naar het aangegeven adres duurde halverwege september wat langer dan gepland. Maar tegen 10 uur kon Bart de Vries voor ons de toegangspoort openen en zaten we met Cora en Maykel van Beek dan toch aan de koffie. Vismaat Geert Goorman volgde een kwartiertje later.
We hadden onderweg lichte regen gehad, maar het beloofde verder een droge dag te worden met temperaturen tot ongeveer 20 graden. “De plas wordt de komende jaren nog verder vergroot”, zo vertelde Bart, “en zal uiteindelijk 54 ha worden”. De woning en de bedrijfsgebouwen waarin we koffie dronken, zullen verdwijnen. Het zand wordt hier weggegraven om plaats te maken voor nog meer water. Dichter langs de weg zal er een nieuw restaurant met terras geopend worden, dat ook voor wandelaars en fietsers toegankelijk zal zijn.
INDRUKWEKKEND VISBESTAND
De plas is op het diepste punt 23 meter diep en bestaat sinds de jaren
’70. Het visbestand is meer dan indrukwekkend te noemen. Naast een mooi bestand aan karper zwemmen er meervallen en steuren met een lengte tot ver over 2 meter. De meervallen zaten al van oudsher op dit water en blijken zich hier ook voort te planten; er zijn al kleine meervallen aangetroffen. Op het water leven 35 beluga-steuren met een lengte van meer dan 1,5 meter…
Voor de vliegvisser interessanter zijn de grote snoeken, snoekbaarzen en baarzen die op dit water een rijk gedekte tafel vinden aan voorn, brasem en kwabaal. Hier is ooit de grootste brasem van Nederland gevangen, met een gewicht van 9,2 kilogram. Afgelopen zomer werd er een recordmeerval gevangen – dit record stond maar 1 dag, maar haalde het tv-programma Hart van Nederland. Op het water mag alleen volgens het catch & release-principe gevist worden.
Witvissers halen hier indrukwekkende vangstgewichten met de feederhengel. Voor de karpervissers zwemmen er kanjers van meer dan 25 kilogram – dus ook voor hen valt hier nog wel een persoonlijk record te verbeteren. En wat te denken van de grote meerforellen, Donauzalmen, en andere forelsoorten die hier in 2020 uitgezet gaan worden?!
OPENING APRIL 2020!
Met het visbestand richt Fishing Adventure zich op de Nederlandse en Belgische sportvissers en ook op de Duitse markt. Aan het verkrijgen van vergunningen, wijzigen van het bestemmingsplan, inrichten van het water en uitzetten van vissen werkt Bart nu al zeker acht jaar! De ambtelijke molens blijken vaak zeer langzaam te draaien en dan vaak in een richting die je liever niet ziet. Maar in april 2020 zal Fishing Adventure tóch geopend worden! Het wordt een sportviscomplex voor elke vismethode, waar iedereen kan genieten van de vangst van schitterende vissen. Dat de vissen soms langer zijn dan de gelukkige vanger is een mooie bijkomstigheid.
Voor de karper- en meervalvissers produceert Fishing Adventure een eigen lijn boilies onder de noemer FA Baits.
Het terrein is geheel omheind en je kunt je auto veilig parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen. Op het terrein en op de parkeerplaats mag uitsluitend stapvoets worden gereden. Langs de zuidoever zullen nog zes drijvende steigers van 84 m2 verschijnen. Alleen toegankelijk per boot. Op de steigers wordt een vissershut geplaatst van 24 m2. Mooi voor karpervissers die vanaf de vlotten hun lijnen uit kunnen varen, maar niet geschikt voor slaapwandelaars!
REGISTREREN
Bij aankomst dient iedere visser zich te registreren in het Fishing Adventure-visserscafé. In de maanden januari tot en met april, en in mei bij voldoende ruimte, is het mogelijk om met een bellyboot te vissen op snoek, baars, snoekbaars, meerforel en beluga-steur. In de rest van het jaar is een bellyboot ook toegestaan, maar enkel en alleen op de eigen stek – wanneer je deze gereserveerd hebt. En eventueel op vrije delen van de plas, dit altijd in overleg vooraf. Bij aanmelding dien je je te registreren op de Fishing Adventure-groepsapp. Deze app wordt enkel gebruikt voor mededelingen van Fishing Adventure, zoals bijvoorbeeld een vaarverbod in verband met slechte weersomstandigheden.
De app is niet bedoeld om onderling te communiceren over vangsten en dergelijke. Het is verplicht om in de bellyboot altijd een reddingsvest te dragen. Elke sportvisser blijft te allen tijde verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid.
Na twee bakken koffie ieder en het noteren van alle informatie kwamen we dan toch eindelijk aan vissen toe. We kozen als eerste voor onze lichte nimfhengels, in combinatie met drijvende lijnen en leaders van een meter of vijf.
Aan de dunne leaderpunt en een zijlijntje kwamen twee verzwaarde nimfen (goudkopnimfen, vlokreeftimitaties en/of leadheads). Een beetverklikker moest de aanbeten weergeven. De voorns bleven buiten bereik voor ons, op de stekken die we bevisten. Maar het leverde wel een aantal mooie baarzen op. Meerdere keren trok er een school baars langs de oever waar we stonden, en dan konden we tijdelijk enkele exemplaren arresteren.
EXPERIMENTEREN
‘s Middags ging ik voor een uurtje of twee met mijn bellyboot het water op om wat te experimenteren met snelzinkende vliegenlijnen, in combinatie met streamers voor baars en snoekbaars. Ook een zwaardere #9-streamerhengel plus streamerlijn met een snelzinkende tip en een forse snoekstreamer ging mee de bellyboot in. Met de #7-uitrusting wierp ik een stuk van de oever af en beviste ik ook wat diepere gedeelten, maar vis kwam er niet naar boven. Ik denk wel enkele aanbeten gehad te hebben, waarschijnlijk van snoekbaars of grove baars, maar de vissen aasden niet gretig genoeg om ze te kunnen haken.
Ik zag wat grote vissen draaien in het wateroppervlak, maar kon niet herkennen om welke vissoort het ging. Ook het met de snoekstreamer afvissen van een veelbelovende hoek leverde geen response op. Het gebruik van een visvinder/dieptemeter is hier zeker een plus om diepere geulen op te kunnen zoeken. Maar deze lag nog, zoals de Duitsers zeggen zu Hause.
Al met al hadden we deze eerste dag te weinig tijd om allerlei stekken en vismethoden uit te kunnen proberen. Een grotere vis was een gelukstreffer geweest. Dit meer dan interessante water kan op korte termijn nog een bezoek verwachten om het verder te verkennen. Op de website van Fishing Adventure en op YouTube kun je in ieder geval meerdere films vinden van grote vissen die op dit water gevangen zijn met andere vismethoden.
Bij Fishing Adventure zwemmen zeer grote vissen rond met een lengte van ver over de 2 meter en met een gewicht zwaarder dan 120 kilogram. Deze vissen dienen logischerwijs voorzichtig benaderd te worden. Fishing Adventure BV en de eigenaar van het Rutbekerveld kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen die veroorzaakt worden door deze grote vissen!
ADRES Fishing Adventure BV Rutbekerveldweg 275 • 7548 PP Enschede info@fishingadventure.nl • www.fishingadventure.nl
Bron: De Nederlandse Vliegvisser